Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Coma
 2. Concealing The Needs
 3. Memories In The Soil
 4. Dawn
 5. Music
 6. Quiet Cold
 7. Tida
 8. Dried Out
 9. Lily Of The Valley
10. Tickle
Vanessa
(Mandarin), 2007

Jag gör misstaget ibland att bilda förutfattade meningar om en band baserat på dess namn. Visst, det är ganska ofrånkommligt ibland och svenska Vanessa var verkligen inget undantag. Jag förväntade mig emo-pop i ordets fulla bemärkelse men möttes istället av en nypa Depeche Mode och en större mängd Muse. Resultatet är inget Matthew Bellamy skulle bli avundsjuk på men det är samtidigt inget man ska borsta bort från skjortärmen. Sverige saknar helt och hållet band i denna genre och det ska uppmärksammas när väl någon försöker sig på konststycket.

Vanessa experimenterar friskt och visar ingen uppenbar rädsla för misslyckande. Detta lyser igenom på skivans flesta låtar där ett minimum av tio olika element är standard. I ena stunden bjuds man på melankoliska stråkliknande keyboardslingor, en annan aggresiva trummor, och i samma minut kastar dom in stycken som platsar i serien "Love Boat". "The Wise & Constant Guardian" är inget för varken den kräsne eller den otålige som du nu kanske har förstått men det är inte heller något som kräver total koncentration.

Marcus Nordin är absolut inte någon dålig sångare röstmässigt, snarare tvärt om, men hans stämma används inte speciellt effektivt. Det låter alldeles för monotont och kan få självaste John Blund att gäspa. Det finns uppenbar talang i detta Södertäljegäng, för musiken är tight, på sätt och vis nyskapande, och dom menar allvar. "The Wise & The Constant Guardian" är ett par skor några nummer för stora för Vanessa men jag tvivlar inte en sekund på att dom kommer ha betydligt mer kött på benen vid nästa försök. Även fast bandet inte når enda fram så blir man väldigt nyfiken på vad framtiden har i bagaget. Konceptet är väldigt lovande och jag är nog bland dom första som plockar upp en kopia av framtida verk.

Är du i Muse-träsket och simmar samt gillar allt som påminner om nämnda band, kommer du inte bli speciellt besviken. Musiken och viljan finns där men detta rödvin behöver några fler år på sig att mogna. Även fast Vanessa inte riktigt fyller det gapande hål Sverige har i denna genre så är det i alla fall en början och det är en bragd i sig.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 22 April 2007