Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. The Premonition
 2. The Flood
 3. The Medication
 4. The Drowning
 5. The Reflection
 6. The Prosecution
 7. The Fallout
 8. The Medusa
 9. The Shifter
10. The Cynic
11. The Failure
12. The Stain
13. The Guilt Trip
Haunted
(Century Media), 2006

The Hunted släpper nu sitt andra album efter Peter Dolvings återkomst och euforin är total. Sällan ser jag fram emot en skiva som just “The Dead Eye” och lika sällan blir förväntningarna överträffade. Göteborgarna slår dock åter igen huvudet på spiken och levererar svensk trash i lyxförpackning. Konvolutet liknar det på Accept-albumet ”Death Row”, något som är ganska lämpligt med tanke på dess innehåll, men det figurerar även lite som vägledning. ”The Dead Eye” är nämligen betydligt melodiösare än tidigare alster och har en mer experimentell framtoning. Resultatet är bland det bästa som någonsin skeppats utanför Göteborgs gränser.

Man får ett sådant där elakt flin på läpparna när man lyssnar på det första av tretton spår betitlat med ordet ”The”. ”The Premonition” är ett lugnt intro fylld med harmoniska gitarrer som enbart har en uppgift – att effektivt bygga upp spänningen. Du kan enkelt måla en bild av känslan om du förställer dig ståendes på en brokant innan du nervöst ska genomföra ditt första bungeejump hopp med nedräkningen på tre sekunder. Även fast ”The Flood” inte är ett fritt fall med huvudet först, levererar den nästan tillräckligt med adrenalin att sex känns obetydligt. Det är hårt, våldsamt, och skrämmande seriöst.

Den röda tråden skivan igenom är perioder med lugna partier. Dolving visar ett betydligt större register än tidigare och det lyser igenom vid dessa stunder. Vad The Haunted så enkelt lyckas med är att nysta ihop det lugna med det brutala utan att på något vis få det att låta missplacerat, vilket få band faktiskt klarar av. Vissa som följt Tha Haunteds karriär en längre tid kommer nog påstå att bandet på grund av detta utvecklat en allt för stor aptit efter kommerciell framgång eller lämnat sina rötter, men precis så här ska göteborgarna låta. Med fenomenala trummor och otroligt tighta gitarriff är ”The Dead Eye” en fullträff ur alla synvinklar och borde sätta en ny standard på denna genre.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 5 November 2006