Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Ignition
 2. Detonation
 3. Entrance Of The Conflagration
 4. Anthem (We Are The Fire)
 5. Unrepentant
 6. And Sadness Will Sear
 7. Becoming The Dragon
 8. To The Rats
 9. This World Can't Tear Us Apart
10. Tread The Floods
11. Contempt Breeds Contamination
12. The Rising
13. The Crusade
Trivium
(Roadrunner), 2006

Triviums föregående platta ”Ascendancy” fick mig att se på metal med helt andra ögon. Visst, dom pysslade med igenkännande skrik- och vrålverser varvade med skönsjungande refränger, en stil jag i de flesta fall ignorerat tidigare, men Trivium kittlade min intressenerv ordentligt. Det som slog mig var hur extremt skickliga musiker dom var samt det faktum att grabbarna nyligen lämnat tonåren. Jag var inte ensam om att dra mig till deras trashmetal och bandet har växt otroligt snabbt det senaste året. Och redan innan dammet lagt sig efter ”Ascendancy” kommer nu uppföljaren ”The Crusade”.

Vad som saknades på föregångaren var till viss del mer sång och en aning mindre brunstvrål men det var också det enda jag önskade mig. Jag skrattade högljutt av belåtenhet då jag först upptäckte att Trivium nu lämnat vrålandet bakom sig, men inser samtidigt vilket vågat drag det är. Mycket fördelaktigt för lyssnare som har lite svårt att smälta skrikandet, men den fanskara dom redan byggt upp kan lätt bli stött och som resultat kanske lägger dövörat till. Jag lägger dock stor tyngd på ordet kanske. ”The Crusade” är nämligen en orgie i avundjuka till tidig Metallica och borde i och med det attrahera både gamla hårdrocksveteraner och unga metaltuppar.
 
Intressant att notera är att det inte bara är musiken som påminner om ovannämnda giganter. Frontmannen Matt Heafy har förskaffat sig en förmåga att röra sig i James Hetfields vokaliska territorium och i några fall till och med behärskar konsten bättre. Men det märks att Florida-grabbarna vuxit i skorna lite för snabbt. Texterna saknar i många fall grund och mening samt musikalist är materialet inte lika genomtänkt som tidigare. Min gissning är att det har varit allt för brottom och jag får en känsla av att Trivium vill surfa på framgångsvågen så mycket som det bara går. Plattan kommer väldigt lägligt innan Europaturnén med Iron Maiden om du förstår vad jag menar.

Uppfatta mig inte helt fel dock. ”The Crusade” är inte en dålig prestation. Den ligger alldeles rätt i tiden och är bitvis banbrytande. Travis Smith smattrar buffelhud som få människor kan och jag vill till och med påstå att killen är bland dom absolut bästa trummisarna i genren idag. Samspelet mellan Heafy och Corey Beaulieus gitarrer är klanderfritt och bitvis hårresande. Trivium är verkligen ett gäng med talang i överflöd men att ta den tillvara är inte lätt alla gånger. ”To The Rats” är ett praktexempel på vad jag menar. Låten i sig är som tagen ur ”Master Of Puppets” men dess refräng är allt annat är mästerlig. Att lallande sjunga ”Break every bone in your face, if you mess with my life” lämnar en mycket bitter eftersmak och att ta det hela seriöst är nästan omöjligt.

Att ändra sin stil kan inte vara enkelt men det finns ingen tvekan om att Trivium är på rätt spår. Bli inte förvånad om uppföljaren till ”The Crusade” blir en riktig kommersiell succé. Än så länge har dock bandet ett och annat att lära och jag hoppas att det kommer dröja lite längre än ett år till nästa skivsläpp, för jag har absolut inget emot en ny topp 10.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 2 November 2006