Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Work
 2. Dead Man (Carry Me)
 3. All My Tears
 4. Even Angels Cry
 5. There Is A River
 6. Good Monsters
 7. Oh My God
 8. Surprise
 9. Take Me Higher
10. Mirrors & Smoke
11. Light Gives Heat
12. Water Under The Bridge
Jars Of Clay
(Essential), 2006

Att plocka upp en igelkott utan att på något sätt sticka sig är en konst i sig, men att få den lilla ihoprullade krabaten att frivilligt kika fram är en helt annan sak och är en tidskrävande process som kräver tålamod. Nu undrar du säkert varför i hela fridens namn man skulle göra en sådan sak, men att vinna igelkottens förtroende skänker belåtenhet. Jars Of Clays senaste skapelse ”Good Monsters” väckte samma känslor när jag väl fick grepp om den – för det tog sin lilla tid.

Skillnaden är väl att ”Good Monsters” inte har några vassa ting som gör dig illa. Detta är en väldigt snäll berättelse om livets gåtor och männiksors olika vyer på det stora hela. Trots att Jars Of Clay är ett kristet band som låter det skina igenom i vissa av deras texter, så görs det på en mycket sofistikerad manér. Ingen religiös predikan här inte, vilket kanske är resultatet av bandets nyvunna motvilja att kategoriseras innom kristenrocken. Jag funderar dock vilken typ av lyssnare dom har riktat sig mot denna gång eftersom majoriteten av dom miljoner som hittils köpt deras skivor har bibeln som livsguide .

Inledande ”Work” har en touch av den gamla Jars Of Clay-skolan. Ett mycket uppriktig, relativt enkel, men ack så medryckande rockhistoria. Sångaren Dan Haseltines röst är inte en av de bästa i industrin men någon mer passande för detta band finns nog inte. Det låter väldigt samspelt, något som är beundransvärt. Med varken permanent bassist eller trummis utgör Jars Of Clay är en ganska unik ensemble och har så varit sedan den självbetitlade debuten från 1994.

Det positiva med konceptskivan ”Good Monsters” är dess skiftande gång. ”Dead Man (Carry Me)” är en renodlad poplåt, olikt allt annat på skivan, som lirar i den absolut högsta eliten. Den har för mig vuxit till en av årets favoritlåtar och jag är lika förvånad som positivt chockad. Deras melankolisk tolkning av Julie Millers countryklassiker “All My Tears” imponerar även den, och för att inte tala om den ursköna balladen ”Surprise”. Textrader som ”these are just placebos to make us feel all right, illusions in our pockets make our feather float us high” ackompanjerade dynamiska stråkar och lugna basgångar får min ryggrad att kännas som gummi då jag sjunker långsamt ner i min fantasifotölj.

Med sig själva vid produceringsrodret har Jars Of Clay lyckats väldigt bra med att måla en färgstark bild av ett tredimentionellt universum där de flesta kan känna sig som hemma. Även fast några låtar trampar vatten så är helheten en helt annan. Trots att jag tidvis får vissa Keane-vibbar så har bandet det där lilla extra för att sticka ut från mängden och låter inte lika monotont som övriga medlemmar i samma genre.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 10 Oktober 2006