Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. Paralyzer
 2. Falling On
 3. I'll Keep Your Memory Vague
 4. Lost My Way
 5. So-So Suicide
 6. Window Song
 7. Sense Of A Spark
 8. Talking To The Walls
 9. Change The World
10. Gather & Give
11. Them vs. You vs. Me
12. Easy Life
Finger Eleven
(Wind-Up Records), 2007

Vägen från oseriösa Rainbow Butt Monkeys till kommerciella succén Finger Eleven har varit rellativt smärtfri. Liksom namnet har även deras musik ändrats. Från att i början lira med tunga Korn influenser som "Drag Me Down" från 2000 års "The Grayest Of Blue Skies" tydligt visar, har dom nu skapat ett eget sound som inte påminner speciellt mycket av deras förfluta. Detta säger jag dock inte med en negativ ton och senaste skapelsen "Them vs. You vs. Me" tillsammans med föregångaren "Finger Eleven" är inget steg i fel rikting.

Med fyra år sedan senaste skivsläpp har Finger Eleven haft många timmar på sig att tänka igenom hur "Them vs. You v.s Me" ska låta. Resultatet är gitarrer som har fått betydligt mer spelrum och låter stundtals farligt vassa och innehåller rytm med smak av funk som gör det oundvikligt att nicka instämmande. Basen ligger som resultat för det mesta lite i bakgrunden och lurar men kräver dock mycket uppmärksamhet i skivans guldklimp och öppningsspår "Paralyzer" samt efterföljande "Falling On".

"One Thing" från självbetitlade "Finger Eleven" från 2003 överaskade alla inklusive bandet själva då den dök upp i de flesta radiokanaler och blev en superhit på en dag. Den bravuren försöker nu bandet med igen och har spridit ut diverse lugna spår på skivan för att öka chanserna. Totelspåret är till och med positionerat på samma ställe som ovannämda låt, en metod Godsmack har använt otaliga gånger. Tyvärr är Finger Eleven inte speciellt bekväma med ballader och det låter mer som berömmelsefiske än ärligt musikskapande, vilket är synd eftersom Scott Anderson är en fulländad sångare för alla väder. Däremot så föredrar jag personligen hans röst i tyngre och lite snabbare matrial, men dom skyltar med sin frånvaro på denna platta.

Finger Eleven bjuder åter igen på en mycket nyskapande skiva men det är som om dom stundtals hoppar lite för långt, nästan som att dom inte vet vad dom pysslar med. Vilsna, beskriver det nog bättre. Men där bandet har full kontroll och skapar musik med känsla, utan att snegla på vad som eventuellt skulle lyckas bra i radion, låter dom fantastiska. Om bara "Them vs. You vs. Me" var fylld med låtar som "Paralyzer", "So So Suicide", och "Gather And Give" hade den skrivit rockhistoria, men istället för något spektakulärt får vi nu lyssna på en ok skiva. Finger Eleven, skärpning. Bättre kan ni.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 7 April 2007