Fler Skivor
Saybia
Eyes On The Highway
Machine Head
The Blackening
Vanessa
The Wise & The Constant Guardian
Finger Eleven
Them vs. You vs. Me
Isis
In The Absence Of Truth
The Haunted
The Dead Eye
 
Låtlista
 1. On Her Behalf
 2. Eyes On The Highway
 3. Angel
 4. Godspeed Into The Future
 5. The Odds
 6. Romeo
 7. Pretender
 8. Gypsy
 9. A Way Out
10. A Walk In The Park
11. At The End Of Blue
Saybia
(EMI), 2007

Trender kommer och går. En dag bar man jeans med extremt utsvängda byxben och en annan fick man för sig att flanell var en bra idé att glida runt i. I musikbranschen är återvinning mer regel än undantag. Inte för att det är på något vis negativt, i många fall snarare tvärt om, men jag blev smått överaskad att få en släng av sextiotal då jag först lyssnade på Danska Saybias senaste skapelse “Eyes On The Highway”. Influenserna från The Doors är väldigt påtagliga skivan igenom och det är inte enbart musiken i sig som tar en tillbaka till svunna tider. Frontmannen Søren Huss påminner oss ständigt hur Morrison en gång använde sina stämband och bitvis är det ruggigt snarlikt, något som finns illustrerat i svart på vitt i ”A Walk In The Park”.

Saybia är dock Saybia. Deras unika sound, som jag först fick ett smakprov på för nio år sedan då ”Dawn Of A New Life”-promon släpptes, har mognat sakta men säkert och är idag nära inpå fulländat. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör att håret reser sig så fort skivans första spår ”On Her Behalf” försiktigt masserar mina trumhinnor, men man kan inget annat än le av beundran. Tid och rum har liksom tappat betydelse. Även fast man nyfiket vill byta spår för att se om gräset möjligen kan vara grönare på nästa spår, så går det bara inte. Detta är bra - snuskigt bra och det finns absolut ingen anledning att skynda på. När det är dags för förstasingeln samt ett av plattans starkaste spår ”Angel”, är cirkeln sluten. Schack matt och knock out. Och detta efter endast tre låtar.

Efter många långa genomkörare kan det dock konstateras att denna överväldigande perfektionism har sina brister. ”Godspeed Into The Future” samt ”Pretender” är kanske inte det tråkigaste man kan lyssna på och inte heller det sämsta som gjorts, men framstår i jämförelse som mindre irritationsmoment som kanske skulle lämnats ut och släppts som extraspår på framtida singelsläpp istället. Det händer lite och det låter inte alls genomtänkt. Som tidigare nämnt har Søren valt att bitvis experimentera i den lägre tonskalan vilket inte alls är en dålig idé, men när man vet vad Huss kan åstadkomma så känns det nästan som bortkastad talang. Jag kanske är extra kritisk men kan inte låta bli att tänka i dom banorna.

Även fast ”Eyes On The Highway” inte lyckas med att vara lika följdriktig och komplett som sin föregångare ”These Are The Days” så har den låtar som berör på en helt ny nivå. Saybia försöker nya banor och äventyrar bitvis i det förflutna och där det lyckas resulterar det i fullträff, men förklarar även dess svarta får. Jag tror dock det är en nödvändig utveckling. Trots en snabb visit i rampljuset med ”I Surrender” så är Saybia fortfarande en doldis som ber om att bli kommersiellt erkända. Men så länge grabbarna spottar ur sig skivor av denna klass har jag inget emot att dela med mig av dom med några danskar.

Text: Peter Bergstrand

Publicerad 27 September 2007