Fler Intevjuer
Evans Blue
Sacramento

José González
San Francisco
 
Kort Biografi
Evans Blue bildades hösten 2004 på ett lokalt musikforum i Ontario, Kanada. Dom växte stabbt och blev populär över en natt då första singeln “Cold (But I'm Still Here)” släpptes fritt på internet. Bandet som består av:

Kevin Matisyn (sång)
Parker Lauzon (gitarr)
Vlad Tanaskovic (gitarr)
Joe Pitter (bas)
Darryl Brown (trummor)

Evans Blue släppte nyss sin debuplatta under The Pocket Recordings. Med en kaxig och en allt mer växande skivförsäljning så finns det lite som tyder på att dessa herrar inte kommer att lyckas även utanför Nordamerikas gränser.

Evansblue.com
Officiell hemsida
Myspace/evansblue
Evans Blue på Myspace.com

Evans Blue
Europa i sikte

När jag först träffar bandet innan deras spelning på “The Boardwalk” i Sacramento, så sitter sångaren Kevin Matisyn i turnébussen med en bärbar dator i knät och spanar in nya meddelanden som kommit in till deras webbplats på myspace.com. Gitarristen Parker Lauzon tittar nyfiket på och de övriga medlemmarna minglar med diverse turnépersonal. Jag har svårt att förställa mig att den röst som återfinns på detta kanadensiska bands debutplatta “The Melody And The Energetic Nature of Volume” kommer från människan jag nyss skakat hand med. Kevin är en kraftigt byggd man och ser inte alls ut att besitta stämband som kan annat är att väsa eller vråla. Nu är sanningen en helt annan och Evans Blue har på mycket kort tid gått och blivit lite av ett fenomen.

Trots att ni bara spelat i snart två år så har ni redan skördat stora framgångar. Kunde ni på något sätt förutse det?
- Man kan inte riktigt förutse något sådant, harklar Matisyn fram och fortsätter. Vi blev signade för bara ett halvår sedan och att redan få ett sådant gensvar som vi fått är nog inte det man först och främst tänker på.

Vad beror framgångarna på?
- Internet är stort, mycket stort, säger Parker och gestikulerar vilt med armarna. Speciellt för mig och Matisyn eftersom vi är båda online på myspace.com varje dag och svarar på meddelanden. Jag tror att det för oss mycket närmare våra fans. Vi svarar dock inte på meningslösa medelanden med frågor om våran vardagliga hälsa i stil med “What's up?” men lägger gladeligen ner tid på frågor om bandet, musiken eller konserterna.

Evans Blues första singel “Cold (But I'm Still Here)” har sedan länge varit tillgänglig på nätet för gratis nedladdning och det märks att dom brinner för just denna typ av media.
- Vi har tyvärr inte tillgång till internet medans vi reser men jag kan säga det att den mesta tiden på hotellet spenderas framför datorn, erkänner Matisyn.
- Vi är helt enkelt nördar, fyller Parker i.

“The Melody And The Energetic Nature of Volume” spelades in får några månader sedan i Toronto under ett vakande öga av producenten Trevor Kustiak, före detta gitarrist i Cool For August. 1997 släppte dom "Grand World" men splittrades trots kraftig medvind i seglen, just innan inspelningen av uppföljaren. Trevor delar nu mera med sig av sin erfarenhet till andra band istället, och gör så från den egna studion på The Pocket Recordings.

Hur var det att jobba med Trevor? Influerade han er på något sätt?
- Nej, han gjorde mest inget, skämtar Matisyn och brister ut i ett gapskratt innan han fortsätter. Inte riktigt dock. Han styrde oss åt rätt håll. Nog för att vi skriver all musik själv men han hjälpte till med ideér till lite här och var för att få låtarnas struktur så pass stabil som möjligt.

Och vad är tanken bakom skivans långa titel?
- Det var något jag skrev i en biografi åt bandet när vi nyss hade bildats, förklarar Matisyn. Biografin va på sätt och vis ganska abstrakt och just denna fras passade bra in på skivans tema.

Bandnamnet då?
- “Evans Blue” kommer från ett medicinskt lexicon som jag råkade läsa en dag. Parker avbryter honom.
- Våran första spelning genomfördes helt utan bandnamn faktiskt. Det var dock inte speciellt hållbart så Kevin mailade mig sitt förslag och jag föll pladask. Jag har gillat det sedan dess. Själv är jag inte nog kreativ för att komma på några bra förslag så jag satt bara på en massa urusla namnförslag.

Är det någon som drar det stora lasset, eller betraktar ni er som en gämnställt band?
Parker pekar försiktigt på sin bandkamrat till vänster om honom.
- Han gör en jäkla massa. När det kommer till kritan så är Kevin nog den enda ansvarsfulla personen i bandet, säger han med ett leede. Men vi har alla en roll i bandet och allt går av sig själv när vi väl spelar tillsammans.

Av naturliga skäl så är Evans Blue ett i stort sett okänt band utanför Nordamerikas gränser. Men dom melodiska refrängerna och kretiva gitarriffen bör tilltala även den europeiska marknaden och det dröjer nog inte länge förän dom blir ett vardagsnamn även i Sverige. Och det finns inga större tvivel från bandet att så blir fallet.

- Vi skulle verkligen vilja dra på en turné i Europa men vi har inget planerat ännu. Först måste vi försäkra oss om att det finns en marknad där för oss, men så snart vi har möjlighet så packar vi väskorna. Jag skulle gissa att det blir någon gång nästa år med tanke på hur snabbt det har gått hittills, spekulerar Parker.

Vilka band skulle följa med i så fall om ni fick bestämma?
- Det finns så många, men Tool, Chevelle, Staind, och Strata är högt upp på listan, svarar Parker. Men även lokala band som vi gillar skulle vara roligt att spela med. Matisyn avbryter.
- Direkt efter denna turné så fortsätter vi genom USA, men denna gång med Shinedown och Trapt och vi hoppas på att vi får en egen turné när väl den är avklarad. Fortsätter det så här pass bra så går det nog som planerat. Vi siktar på att släppa våran andra singel “Over” under samma tid, något jag tror kommer att hjälpa till.

Några sista ord?
- Lyssna på vår musik så vi får chansen att komma på besök. Jag skulle verkligen vilja uppleva Sverige, avslutar Matisyn förhoppningsfullt.

Jag kan inte annat än att dela hans önskan.

Text och Foto: Peter Bergstrand

Publicerad 10 Maj 2006